Новини

ВІДПУСТКА ПРИ НАРОДЖЕННІ ДИТИНИ: ОСОБЛИВОСТІ ОТРИМАННЯ

Чи може роботодавець відмовити батькові у наданні відпустки при народженні дитини? 

Ні, не може, якщо працівник не залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Законодавство про працю (стаття 773 КЗпП) передбачає надання працівникам одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів. Право на таку відпустку мають батько дитини або чоловік, дружина якого народила дитину, або інші родичі (якщо мати або батько дитини є одинокими). Ця відпустка надається тільки одній особі.

В той же час, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури, роботодавець має право відмовити йому у наданні відпустки при народженні дитини у період дії воєнного стану. Ця відпустка не може бути перенесена на період після закінчення дії воєнного стану.

 

Чи можна поділити відпустку на частини або отримати за неї компенсацію?

Ні, така можливість не передбачена. Одноразову оплачувану відпустку заборонено ділити на частини, що Уряд прямо передбачив у п.5 коментованого Порядку. Якщо працівник не взяв відпустку, то грошову компенсацію за неї він не отримає (п.5.коментованого Порядку).

 

Протягом якого часу з моменту народження дитини можна скористатись правом на таку відпустку?

Відповідно до Порядку відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів), не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Ця відпустка повинна бути використана працівником не пізніше 104-го дня з дня народження дитини.

 

Які документи підтверджують право на відпустку при народженні дитини?

 

  1. письмова заява матері дитини та свідоцтво про народження дитини, де зазначена відповідна інформація про батька дитини, якщо відпустку бере батько дитини, який не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони спільно проживають та повязані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. При цьому у письмовій заяві матері дитини повинна обов'язково міститися інформація про те, що мати з батьком дитини спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки;

  2. письмова заява матері або батька дитини, які є одинокими, якщо відпустку при народженні дитини планують брати баба або дід, або інший повнолітній родич дитини, які фактично здійснюють догляд за дитиною.