Новини

СПРОЩУЄМО ДОКУМЕНТООБІГ: УРЯД УХВАЛИВ ПОСТАНОВУ ПРО МУЛЬТИШЕРИНГ

Шеринг — це отримання копій цифрових документів у систему компанії. Такі копії є у форматі pdf-файлів та поля з метаданими. Метадані дозволяють налаштувати автозаповнення відповідних полів у системі організації, наприклад, під час реєстрації або заповнення анкети клієнта. Для цього потрібно інтегруватися з API. Є два види шерингу: офлайн та онлайн.

Як відбувається шеринг офлайн?

Користувач особисто відвідує офіс організації, де потрібно поділитися копією документа.

  1. Клієнт генерує тимчасовий код необхідного документа в застосунку Дія.

  2. Співробітник організації: сканує штрихкод електронного документа клієнта або вносить в інформаційну систему організації 13-значний код, указаний під штрихкодом.

  3. Сервер організації надсилає код на сервер ДП «ДІЯ» спеціальним запитом.

  4. За допомогою Дія.Підпису клієнт проходить верифікацію та/або вводить 5-значний пароль.

  5. У разі успішного проходження фотоверифікації та/або підтвердження пароля копії документів будуть надіслані в систему організації.

  6. Система організації отримує цифрові копії у форматі підписаного pdf та метаданих (json).

Як відбувається шеринг онлайн?

Користувач може поділитися цифровою копією зі смартфона чи комп’ютера.

  1. Зі смартфона: клієнт на сайті або в мобільному застосунку натискає на кнопку, щоб поділитися копією документа.

  2. Через термінал або вебсайт: клієнт натискає на кнопку та сканує смартфоном QR-код на екрані, щоб поділитися копією документа.

  3. Сервер організації надсилає код на сервер ДП «ДІЯ» спеціальним запитом.

  4. Клієнту надходить запит на надання копій цифрових документів.

  5. Клієнт підтверджує передачу документів за допомогою Дія.Підпису, фотоверифікації та вводу 5-значного пароля. На копію накладається підпис ДП «ДІЯ».

  6. У разі успішного накладення підпису копії документів будуть надіслані в систему організації.

  7. Система організації отримує сформовані цифрові копії у форматі підписаного pdf та метаданих (json).

1111

Мінцифри спільно з Національним банком працюють над удосконаленням шерингу документів, що значно спростить та пришвидшить документообіг для громадян в установах. Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні 13 квітня 2024 року.

Після запуску мультишерингу українці зможуть через Дію ділитися копіями й даними не лише цифрових документів, а й довідок про доходи, ОК-5, ОК-7 за один раз у кілька кліків. Це зробить шеринг комплексним та значно зекономить час як працівників компаній, так і клієнтів.

Зараз, щоб надіслати такий комплекс документів, потрібно спершу відправити копії цифрових документів через застосунок Дія, а копії довідок надсилати окремо.

Мультишеринг дасть змогу відправляти копії всіх необхідних документів одночасно, а також автоматично заповнювати поля в електронних заявах і договорах даними з таких копій.

Мультишеринг зробить процес отримання послуг швидшим і зручнішим, скасує ксерокси, заповнення від руки й повторні підтвердження шерингу.

Щоб поділитися копіями документів, достатньо буде зробити кілька кліків у застосунку Дія. Компанія надсилає запит, а клієнт підтверджує його за допомогою Дія.Підпису, тож одразу бачить назву установи, перелік необхідних документів і розуміє, кому та які копії передає.