Новини

ЧИ МОЖНА ПОЛЮБИТИ ПОНЕДІЛКИ? ЗРОБІМО ЇХ ЩАСЛИВИМИ!

Є особливий день тижня, з якого більшість із нас починає планувати вагомі події свого життя: проходити навчання, яке так давно відкладали, читати корисні книги, правильно харчуватися.... Так, так, мова йде саме про понеділок. Та, у левовій частині випадків, наша перша асоціація, коли ми чуємо це слово – сірість, втома, нудьга та нецікава діяльність, до якої так важко повертатися після коротких та насичених вихідних.

Понеділок користується особливою нелюбов'ю у більшості людей, що працює або навчається, і саме він викликає чимало нарікань та критики. «Понеділок – день важкий», «У понеділок краще нічого важливого не починати», «Та, сьогодні понеділок, ми ще не налаштувались на роботу» – ці та інші подібні фрази ми всі не раз чули, а, можливо, і регулярно вимовляємо їх самі. Та чи дійсно це так? І – що ми можемо зробити, щоб насправді  змінити ставлення до своїх понеділків? Адже, як і будь-який інший день – це одна частинка нашого такого цінного життя.

Давайте поговоримо про ті практичні методи, за допомогою яких ми зможемо трішки змінити наші погляди та сфокусуватися на тому, що дійсно важливе.

1. Готуємося до понеділка заздалегідь.

Якщо ви належите до тих «нещасливців», що ранок нового робочого тижня зустрічають без посмішки та натхнення, варто переглянути планування своїх недільних вечорів.

Зазвичай на вихідних ми намагаємося встигнути зробити все, на що не вистачило часу в будні: запланувати купівлю продуктів на тиждень, генеральне прибирання будинку, уроки з дітьми, зустрічі з родиною та друзями, соціальну або волонтерську діяльність. Лавина справ, якими наповнені вихідні, може знести нас, якщо ми не вміємо розподіляти час та планувати його мудро. В результаті, в понеділок ми встаємо втомлені і говоримо собі: після таких вихідних мені потрібен ще один вихідний!

Для того, щоб мати сили на початок нового робочого тижня, варто дотримуватись певних правил тайм-менеджменту не лише у робочих планах, але і під час відпочинку та соціальної діяльності.

Вечір неділі краще провести таким чином, щоб налаштуватися на понеділок заздалегідь: побути з близькими людьми, почитати цікаву книгу, прийняти гарячу ванну або подивитися легкий фільм. Також варто продумати ті обов'язкові справи, з якими буде необхідно зіштовхнутися в понеділок вранці, і підготуватись звечора: приготувати страву на обід, який візьмете з собою, зібрати потрібні вам речі та рюкзак вашої дитини, вибрати одяг, в якому ви плануєте піти на роботу наступного дня. Ці дрібниці зекономлять ваш час вранці в понеділок, і ви зможете почати ранкові години без метушні та зайвого хвилювання.

Також не потрібно затягувати час, коли ввечері в неділю ви доберетесь до ліжка: для того, щоб добре себе почувати наступного дня, варто вчасно лягати спати (і цей принцип стосується не лише понеділка).

2. Гармонійний початок дня.

Більшість із нас взагалі не люблять ранки, і тут вже не важливо, який саме це день – понеділок чи середа. Ми можемо прокидатися від шостого за рахунком дзвінка будильника – роздратовані, невиспані та критично налаштовані. В такому стані  дійсно досить тяжко побачити щось позитивне в дні, що почався.

Якщо ми люди свідомі та розуміємо, що несемо відповідальність за власне життя, варто підійти до планування своїх ранків  більш творчо та змінити те, що ми в силах змінити. Кожен з нас має свої вподобання та розуміння тих речей, які нас радують. Ми можемо користуватися тими способами, що піднімають настрій та покращують самопочуття саме нам, а також шукати нові шляхи для того, щоб зробити ранковий час гармонійним та радісним, адже від того, як почнеться наш день, залежить дійсно багато.

Смачний сніданок, хороша кава, якісне спілкування з сім'єю,  час усамітнення, цікава книга, що вас мотивує, свічки, зарядка, бадьора музика, пробіжка, прогулянка з песиком, ведення щоденника,  споглядання природи з вікна – шукайте ті методи, що заряджають та радують саме вас. Вставайте раніше та плануйте ваш ранок як час, що надихає, збудовує та налаштовує на радість. Початок дня дуже важливий, він формує настрій та думки на весь ваш день. Спробуйте прийняти цей виклик та зробити крок до того, щоб ваш ранок понеділка став дійсно щасливішим.

ранок

3. «Романтичний» вечір.

В очікуванні приємних вихідних ми починаємо радіти заздалегідь -  саме тому офісні працівники так люблять п'ятницю. Вона є таким же робочим днем, як і інші, але саме в ній народжується те особливе сподівання: близько відпочинок, час з родиною та друзями, поїздка або розваги. Чому б не додати такого солодкого очікування і до понеділка? Сплануйте приємний момент на вечір: смачну вечерю, прогулянку з подругою, похід на захід, який вас надихне. Використовуйте всі можливості проживати ваше життя яскраво, не озираючись на день тижня, і вам завжди буде, чого чекати та чому радіти.

вечір

4. Облаштування робочого місця.

Красиві думки виникають, коли ми дивимося на щось красиве. Хороший спосіб підтримувати позитивний робочий настрій – перетворення робочого простору на зручне «гніздечко», де вам буде світло, затишно та піднесено. Подбайте про дрібниці, що зроблять ваше перебування у офісі надихаючим та приємним. Прикрашайте та покращуйте простір навколо себе та ваших колег, і ви здивуєтеся, як це здатне впливати на ваш настрій. Вогники та красивий посуд можна використовувати протягом всього року, а не лише на свята.

4.

5. Усвідомлений підхід до робочого процесу.

Понеділок, як і будь-який інший робочий день, може передбачати рутинну працю, або, можливо, ваша робота не надихає вас, як раніше. В залежності, від вашої ділянки роботи та тих практичних завдань, що стоять перед вами, ваш робочий день може бути більш або менш інтенсивним, більш або менш завантаженим. Робіть перерви. Гуляйте на свіжому повітрі в обідню перерву – замість того, щоб гортати стрічку новин. Плануйте ваші робочі завдання. Радьтесь з колегами та шукайте допомоги в тому, що може бути для вас складним. Змінюйте підходи до вашої праці та намагайтесь знайти цінність у тих діях, які вам доручено виконувати. Насолода від процесу може прийти тоді, якщо ми змінимо погляди на те, що ми робимо і як саме ми це робимо.

6. Допомагаймо іншим. 

Найбільша радість – радість розділена. Всі ми – соціальні особистості, створені в стосунках і для стосунків. Кожна сфера нашого життя передбачає спілкування, і ваш бухгалтерський відділ не є виключенням. Частіше озираючись довкола, ми можемо помітити зовсім поруч людей, яким потрібна наша допомога, підказка або підбадьорення. Не будемо скупитися на компліменти, добрі слова або практичну пораду, адже радуючи когось, ми самі сповнюємося радістю. Практикуйте це – і ваші посмішки стануть щирішими, а понеділки – більш добрими. Ну, і як бонус, ви отримаєте кращі стосунки з колегами.

спілкування

7. Виділяймо час на навчання та самовдосконалення. І не обов'язково починати робити це в понеділок.

Одна з важливих мотивацій, яку дає змогу використовувати сучасний світ – це різноманітні методи для професійного зростання та розвитку. Ваша професія, якою б вона не була, завжди матиме не вивчені вами глибини. Сьогодні бухгалтер, кадровик, економіст або рекрутер має змогу постійно вдосконалювати власні знання за допомогою тренінгів, семінарів, онлайн-навчань та великої кількості інформації, і дуже часто все це – безкоштовно! Навчання не лише робить нас «вищими», як певних спеціалістів, але й заряджає енергією та натхненням, адже вивчаючи нове в діяльності, яка нас цікавить, ми неодмінно отримуємо приємні емоції.

Ще один метод, який варто практикувати, – ділитися отриманими знаннями з іншими. Так ви не лише закріпите те, про що дізналися самостійно, а  й заохотите колег професійно зростати.

8. Наша реальність – у нашій голові.

Ні для кого не є новою думка, що те, яким є світ навколо нас, багато в чому залежить від того, як саме ми дивимося на цей світ. Землю обертають люди ініціативні, працелюбні та... позитивно налаштовані. Змінюючи наше мислення, ми отримуємо змогу ставати щасливішими в кожній сфері нашого життя, і особливо в роботі, оскільки наша діяльність займає таку велику частину нашого часу. А щаслива по вівторках, четвергах та неділях людина обов'язково буде щасливою і в понеділок.

кінець