Новини

ДАР для аграріїв: що потрібно знати про Державний аграрний реєстр

03 березня 2023 року вийшли зміни до Постанови КМУ №573 від 02 червня 2021 року “Про функціонування державного аграрного реєстру”. Давайте поговоримо про те, що він собою являє та які переваги користування даним ресурсом для аграрія нашої держави.

Державний аграрний реєстр (ДАР) – це державна автоматизована інформаційна система збирання, обліку, накопичення, оброблення інформації про виробників сільськогосподарської продукції.

ДАР надає доступ онлайн до програм підтримки усім зареєстрованим агровиробникам, незалежно від їхнього розміру та організаційно-правової форми. Інформаційна система працює подібно до реєстрів сільгоспвиробників, які існують у всіх країнах-членах ЄС.

Важливо зазначити, що законом передбачена можливість доступу до системи третіх сторін, зокрема банків та міжнародних донорів, що робить ДАР універсальним інструментом для централізованого розподілу усіх існуючих видів підтримки, як коштом державного бюджету, так і за рахунок грантів міжнародних організацій.

Іншими словами, це - "Дія" для аграріїв – автоматизована електронна система, створена Мінагрополітики за технічної допомоги Європейського Союзу для ефективного і прозорого розподілу та адміністрування всіх видів підтримки українських аграріїв. ДАР працює подібно до реєстрів сільгоспвиробників, які існують у всіх країнах-членах ЄС. Аграрні виробники, зареєстровані в ДАР, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, позик і технічної допомоги від Євросоюзу та інших міжнародних донорів. У такий спосіб, витративши лише кілька хвилин на реєстрацію, аграрії зможуть у режимі реального часу отримати доступ до інформації про програми державної підтримки та подати заяви на них онлайн з дому чи офісу.

Раніше така процедура була настільки складною і забюрократизованою, що виробники на середині шляху втрачали бажання цим займатися. Такий стан речей був незадовільним і для держави, адже їй було складно аналізувати роботу чинних програм підтримки, контролювати їх ефективність та планувати нові програми.

Процедура реєстрації в ДАР проста і потребує кілька хвилин, електронного підпису та електронної пошти. Найголовніше – що зареєструватися може будь-який аграрій, навіть той, у господарстві якого лише кілька тварин. На платформі вже зареєструвалися понад 7 тис виробників і кількість реєстрацій щодня зростає.

16 серпня 2022 року Кабмін затвердив розроблений Мінагрополітики порядок використання фінансової допомоги. Загальна сума програми становить 50 млн євро (1,5 млрд грн) та фінансується коштом бюджетної підтримки Євросоюзу.

Для кого ДАР корисний?

Зареєструватися в ДАР можуть виробники сільськогосподарської продукції незалежно від розміру, організаційно-правової форми чи напрямів діяльності.

Які ж можливості з’явилися?

Програмні засоби ведення ДАР повинні надавати можливість:

  • ведення ДАР;

  • направлення виробником сільськогосподарської продукції за допомогою програмних засобів ведення ДАР до уповноважених відповідно до законодавства суб’єктів відповідних електронних запитів та документів щодо виправлення помилок у відомостях державних баз даних, Державного земельного кадастру, інших державних кадастрах та реєстрах у порядку інформаційної взаємодії;

  • подання виробниками сільськогосподарської продукції за допомогою програмних засобів ведення ДАР до уповноважених відповідно до законодавства суб’єктів електронних заяв та документів про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, про ідентифікацію та реєстрацію тварин тощо;

  • подання виробником сільськогосподарської діяльності заявок та документів з метою отримання державної підтримки, підтримки за рахунок коштів місцевих бюджетів, міжнародної технічної допомоги чи іншої допомоги виробникам сільськогосподарської продукції, не забороненої законом, адміністрування яких здійснюється через ДАР;

  • адміністрування, розгляд та обробка відповідними користувачами ДАР заявок. Агровиробники, зареєстровані в ДАР, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик, технічної та гуманітарної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів.

Як зареєструватися в ДАР?

Алгоритм реєстрації в ДАР:

1️. На сайті за посиланням https://www.dar.gov.ua/«Зареєструватися»

2️. За допомогою кваліфікованого електронного підпису, чи BankID ( для фізичних осіб)

3️. Введіть свою електронну пошту та телефон.

4️. Після чого коди (п’ятизначні), що надійшли на телефон/пошту необхідно ввести у відповідне віконце сайту.

5️. Підтвердіть згоду на доступ до персональних даних.

6️. Натисніть « Зареєструвати».

7️. Реєстрація завершена. Після реєстрації уся ключова інформація про виробника автоматично підтягується в ДАР і може бути перевірена сільгоспвиробником.

Під час реєстрації фермер також зможе перевірити в особистому електронному кабінеті дані про свою діяльність, земельні ділянки, тварин тощо.

Увага! Для реєстрації фермеру потрібен електронний підпис.

Як подати заявку в ДАР?

Задля подання заявки на участь у програмі підтримки, сільгоспвиробник, що відповідає вимогам програми, має заповнити онлайн-форму, за необхідності додати скан-копії документів, і підписати заявку своїм кваліфікованим електронним підписом. Процес обробки заявки можна відстежувати в персональному електронному кабінеті у ДАР в режимі реального часу.

Які види програм були реалізовані через цей електронний ресурс?

1. В 2022 році користувачі могли взяти участь за напрямом “Бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення”, “Спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності”, а також “Програма забезпечення аграріїів засобами тимчасового зберігання зерна та обладнанням із завантаження / розвантаження рукавів”.

2. Навесні 2023 року невеликі сільгоспвиробники мали змогу подати заявку та отримати добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшника.

На сьогодні Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та Всесвітня продовольча програма (ВПП) розпочали нову програму для підтримки фермерів із розмінуванням та відновлення сільськогосподарських земель до 300 га, що постраждали внаслідок військових дій з лютого 2022 року. Програма вже розпочалась на території Харківської області, і буде поширена на Миколаївську, Херсонську та потенційно на інші області.

У межах опитування, що проходитиме серед користувачів Державного аграрного реєстру (ДАР), ФАО та ВПП у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України (Мінагрополітики) визначають потреби фермерів у розмінуванні та відновленні сільськогосподарських земель. Фермерів із Харківської області запрошують заповнити анкету до 18 червня 2023 року для визначення пріоритетності розмінування. Щоб взяти участь в опитуванні, фермери повинні бути зареєстровані в ДАРі та перейти за посиланням, що надійде у повідомленні в особистий кабінет у ДАР або на електронну пошту, вказану при реєстрації в Аграрному Реєстрі.

Заявники повинні будуть зазначити, скільки гектарів землі постраждали від вибухонебезпечних залишків війни, а також надати GPS-координати меж таких земельних ділянок. Надана інформація буде перевірена з використанням супутникових знімків.

Разом із цим, фермерам необхідно буде надати згоду на доступ ФАО та ВПП до даних, пов'язаних з їхньою сільськогосподарською діяльністю, які вже внесені у ДАР.

Заявникам слід звернути увагу, що це опитування має на меті оцінити потреби у проведенні термінового розмінування та не гарантує надання будь-якої конкретної форми допомоги.

Кінцевий термін заповнення анкет – 18 червня 2023 року.