Новини

ДПС пояснила нюанси єдиного податку за ставкою 2% для платників ПДВ

Нова ставка 2% для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлена п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ.

Ті з платників єдиного податку третьої групи, які використовують встановлені особливості оподаткування, звільнені від обов'язку нараховувати, сплачувати та подавати податкову звітність з ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Тому ставка у розмірі 2% доходу передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (як у випадку застосування ставки єдиного податку у розмірі 5% доходу).

Оскільки режим єдиного податку за ставкою 2% має обмежений (тимчасовий) термін дії із подальшим автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ, він відрізняється від "класичного" єдиного податку встановленого п. 291.5 ПКУ.

Тому суб'єкти господарювання, які обирають третю групу єдиного податку зі ставкою 2% доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється.

В період дії воєнного стану для платників ПДВ, які використовують особливості оподаткування, всі операції з реалізації товарів, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, вважаються такими, що не є об'єктом оподаткування ПДВ, податкові накладні за такими операціями не складаються.

Також податківці пояснюють наслідки для платників ПДВ при автоматичному відновленні правил нарахування та сплати ПДВ після завершення воєнного стану. Про цей йдеться у повідомленні ГУ ДПС у Закарпатській області.

Джерело — https://buh.ligazakon.net/news/210109_dps-poyasnila-nyuansi-dinogo-podatku-za-stavkoyu-2-dlya-platnikv-pdv