Новини

ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ БУХГАЛТЕРА: ДО СЕБЕ З ТУРБОТОЮ

Здається, тільки-но ми ми з вами насолоджувались теплим осіннім сонечком, а от вже засніжило і вдарили перші морози. Тільки-тільки головний бухгалтер здав звіт за третій квартал, а у вікно вже заглядає річний. Не за горами найнапруженіша і найстресовіша для бухгалтерського відділу пора: підготовка та здача фінансової звітності. Закривається рік, підбиваються підсумки, аналізується відображена в обліку діяльність, і окрім поточної щоденної роботи додається чимало завдань, що характерні саме для цього перехідного періоду. В грудні-січні бухгалтерська служба буде особливо завантажена, і питання, про які не варто забувати в ці дні – як залишити час на відпочинок, не обтяжити себе надміру, та як зберегти ресурс для кожної сфери життя.

Мабуть, кожен з нас у своєму житті хоч раз зіштовхувався з періодом, який сьогодні прийнято називати «професійним вигоранням». Багато спеціалістів сьогодні  вимушені трудитися в умовах високого рівня стресу, виконувати велику кількість робочих завдань, працювати понаднормово. Нестабільна економічна ситуація, війна, великі навантаження та тривожність, що, очікувано, зростає, не може не накладати свій відбиток на всі сфери нашого життя. Працюючи в умовах напруження тривалий час, бухгалтер (як і будь-який інший фахівець) може зіткнутися з вигоранням, і, як і будь-яку проблему, цей процес простіше попередити, аніж потім справлятися з негативними проявами цього явища.

фото

Давайте поговоримо, на які симптоми варто звернути увагу, аналізуючи свій фізичний, ментальний та психологічний стан, і які «дзвіночки» мають бути для нас особливо гучними. 

Отож, основними симптомами професійного вигорання вважають:

  1. Відчуття хронічної втоми. Не зважаючи на те, що за вікном – зима чи літо, дощ чи сонце, не зважаючи на те, скільки ви спали вночі, чи добре ви харчуєтесь або чи приймаєте ви вітаміни, – ви постійно втомлені. Вранці ви встаєте з ліжка вже без сил (а, можливо, вам взагалі не хочеться вставати).

  2. Фізичні нездужання, що регулярно повторюються. Ви постійно простуджуєтеся, маєте головні болі, або інші нездужання, яких не було раніше. Всі ми чули про психосоматичний вплив, і розуміємо прямий зв'язок фізичної та психологічної сфер нашого життя.

  3. Зниження працездатності. Ті завдання, які ви раніше виконували легко, радісно та з ентузіазмом, тепер викликають у вас стрес та роздратування. Ви робите помилки там, де, здається, зробити їх просто неможливо. Вам важко концентруватися та виконувати завдання швидко та якісно.

  4. Песимізм та агресія в діяльності. Ви помічаєте за собою відсутність оптимізму щодо вашої посади, а, можливо, і професії взагалі. В роботі, яка раніше приносила задоволення, ви перестали бачити якийсь сенс та значущість. На командних зібраннях вам нецікаво, ви не хочете проявляти ініціативу і рахуєте години до закінчення робочого дня.

  5. Підвищена роздратованість. Ви агресивно реагуєте на невинні запитання колеги; не встигаєте контролювати свої емоції, коли при вас говорять про вашу компанію, робочі моменти, а нові завдання або нововведення в процеси сприймаються вами критично.

  6. Зниження рівня спілкування. Втома та стрес позбавляють вас бажання контактувати з друзями або родиною, ви уникаєте нових знайомств, навіть якщо розумієте їх корисність. У вас немає сил підтримувати існуючі стосунки на належному рівні.

  7. Відсутність апетиту або переїдання. Ви забуваєте поїсти або,  навпаки, постійно гризете некорисну їжу. Щоб підтримати себе, ви зловживаєте кавовими напоями або шкідливими речовинами, проте не отримуєте задоволення.

  8. Зниження самооцінки та сприйняття себе як спеціаліста. Ви не задоволені тим, як виконуєте роботу, вам важко знайти мотивацію і виконувати її добре, а  професійне майбутнє вимальовується похмурим і безрадісним. Замість задоволення власним професійним зростанням з'являється відчуття спустошеності та втраченого часу.

Синдром професійного вигорання розвивається поступово, день за днем. І довгий час ви можете навіть не помічати того, що ваша праця вже не приносить того задоволення, як раніше. І тут не важливо, якої ви статі та віку, чи любите ви вашу професію, чи хороший та дружній колектив ви маєте, чи пішли ви в цей фах за покликанням чи ні, адже вигоріти можна і на улюбленій в усіх планах роботі, – якщо підходити до цього процесу нерозважливо та не дбати про себе.

Давайте поговоримо, за яких причин найчастіше виникає професійне вигорання, та про які профілактичні дії варто не забувати, аби уникнути бажання покинути улюблену діяльність та зберегти міцне ментальне, фізичне та психологічне здоров'я. 

1. Понаднормова робота (в неробочий час).

Ви щоразу затримуєтесь на роботі на годинку-дві? Нехтуєте обіднім відпочинком? Приходите на офіс раніше за всіх? Берете папери з собою додому на вихідні?

Ваш керівник, звичайно, може схвально відгукуватися щодо вашої ініціативності, але такий підхід – прямий шлях до виснаження та вигорання.

Навіть якщо спочатку ви не відчуєте, що ці надмірні завдання якось впливають на вас, рано чи пізно у вас накопичиться втома та роздратування. Нехтування відпочинком, дружніми та родинними зв'язками, неодмінно відіб'ється на інших вагомих сферах вашого життя. 

фото

2. Рутина, монотонність, відсутність новизни.

Ви тривалий час працюєте на вашій посаді, яка вже давно не радує ваше серце. З певних причин ви поки не плануєте змінювати роботу. Щодня місяць за місяцем ви виконуєте одні й ті ж дії. Говорите на одні і ті ж теми. Здається, ви застрягли в цій рутині і ніякої новизни передбачити просто нереально. Що ж можна змінити в такій ситуації?

Розширюйте ваше мислення. Ускладнюйте робочі завдання, шукайте нові підходи – це дасть змогу виникнути зацікавленості вашими щоденними діями.

Займайтесь самоосвітою. Всесвітня мережа сьогодні дозволяє безкоштовно вивчати нове, проглядати вебінари, відеоуроки, статті – по вашій професійній діяльності або спорідненим напрямкам. Хто знає, яку посаду запропонують вам в майбутньому? Чому б не почати готуватись до певних змін заздалегідь? Бухгалтерський облік має цілий спектр особливостей: залежно від галузі, ділянки або іншого напрямку. Підпишіться на бухгалтерські ресурси, вивчайте особливості обліку в сферах, з якими ви не працювали, шукайте нові інструменти в підходах для вашої праці.

Освоюйте нові вміння в спілкуванні з вашими колегами – те, що знають інші, може знадобитися вам через певний час у майбутньому, навіть якщо ваша посада стосується інших ділянок обліку. Або, як мінімум, ви вивчите щось нове. Плануйте час для розширення ваших професійних знань. Проявляйте ініціативу, мисліть творче та розглядайте ті можливості, які ви вже маєте.

3. Нехтування можливістю «розвантажуватися» та невміння скидати накопичені переживання.

Не всі обставини у нашому житті ми обираємо і не на всі можемо прямо впливати – в той чи інший період нашого життя. Проте, завжди є міра відповідальності, яку ми можемо понести і на якій варто зосередитися, якщо наш фах передбачає стреси та виникнення негативних емоцій.

Візьміть за правило емоційно розвантажуватися. Не сидіть у соцмережах, не гортайте новини під час обідньої перерви – краще прогуляйтеся свіжим повітрям. Підберіть шляхи піклування за тілом та психологічною складовою, які дієві саме для вас.  Робіть перерви в роботі. Харчуйтесь збалансовано та не нехтуйте фізичними вправами. Спілкуйтесь з людьми, яких любите, та які надихають вас. Плануйте маленькі радощі протягом дня: каву з подругою, прогулянку перед сном, ванну зі свічками. Проговорюйте складні емоції, використовуйте різні практики (наприклад, виписування негативу на папері). Шукайте методи, які будуть дієвими саме для вас.

прогулянка

4. «Вузьке» життя: дім-робота-дім.

Якщо у вас немає інших інтересів, окрім професійної діяльності, ризик повного занурення у роботу і, як результат, швидшого вигорання, значно підвищується.

Ми – не лише бухгалтери, кадровики або аудитори. Ми – цілісні особистості та люди, що можуть творити, планувати, зростати та розвиватися у різних сферах. Не лише наша посада визначає нашу цінність. Шукайте інші шляхи та напрямки, які вас зацікавлять, вмотивують та захоплюватимуть.

Сьогодні вибір діяльності, яка торкатиметься серця, а не лише розуму та гаманця, зростає на очах. Розширивши ваші горизонти, ви знайдете нових друзів, нове коло спілкування, і, цілком очікувано, відкриєте в собі нові сторони та здібності, про які могли навіть не здогадуватися.

Пробуйте нове і будьте відкритими. Нехай вашу щоденну радість складають досягнення не лише на професійній ниві.

фото

5. Нездорове навантаження (розподіл обов'язків).

Якщо ви розумієте, що завал завдань викликаний нерівномірним розподілом праці у вашому відділі;  якщо ваш керівник завищує планку без належної фінансової мотивації; якщо ви виснажуєтесь, тому що обсяг роботи, який вам необхідно виконати, надмірний, - варто проаналізувати, що ви можете змінити більш кардинально.

Поговоріть з керівником. Попросіть допомоги колег. Проаналізуйте методи автоматизації ручних дій та обрахунків. Донесіть до керівництва ваше бачення та зробіть це максимально спокійно та зважено. Візьміть відпустку та змініть оточення на певний час.

Ваше психологічне здоров'я – ваша відповідальність. 

фото

 

Ті, хто досліджував синдром вигорання, поділились такою інформацією: сам по собі він нікуди не зникає. Потрібен зважений та активний підхід для піклування про власне здоров'я та психологічний стан. Кожна людина та кожна ситуація є унікальна, але всі ми несемо пряму відповідальність за власний вибір. Ніхто з нас на 100% не застрахований від вигорання, проте всі ми можемо дотримуватись корисних порад, щоб мінімізувати вплив стресу на наші життя, стосунки та мислення.