Новини

Фермери отримають від держави гроші на гуманітарне розмінування

Уряд затвердив порядок компенсації витрат фермерам за гуманітарне розмінування сільськогосподарських земель. Відповідну постанову, розроблену Міністерством економіки України, Кабінет Міністрів України ухвалив на засіданні 12 березня.

На програму компенсації витрат за гуманітарне розмінування в державному бюджеті на 2024 рік закладено 3 мільярди гривень. Держава компенсуватиме  80% вартості розмінування ділянки фермерам, які працюють на власній чи орендованій землі. Ціна на послуги з розмінування визначатиметься на відкритих торгах в системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

Програма дасть змогу фермерам вже з весни 2024 року укладати контракти як з державними, так і приватними операторами протимінної діяльності на послуги з очищення сільськогосподарських земель і отримати компенсацію із державного бюджету.

1111

Не зможуть претендувати на компенсації фермери, які:

- перебувають під санкціями України або ж кінцеві власники сільськогосподарського товаровиробника є громадянами країни-агресора;

- перебувають на стадії ліквідації чи банкрутства;

- мають податковий борг.

Порядок компенсації вартості послуг з розмінування сільськогосподарських ділянок:

  1. Фермер подає заявку через ДАР, де здійснюється первинна верифікація. Дедлайн подання - 15 листопада 2024 року.

  2. Центр податкового розмінування проводить додаткову перевірку поданих даних.

  3. Prozorro визначає очікувану вартість розмінування сільськогосподарських ділянок і проводить закупівлю таких послуг.

  4. Фермера інформують про завершені торги та оператора-переможця.

  5. Упродовж 5 днів з моменту інформування фермер перераховує 20% вартості робіт на спецрахунок.

  6. Міністерство економіки України перераховує 80% вартості робіт на спецрахунок.

  7. Упродовж 5 днів з моменту надходження коштів на рахунок оператор протимінної діяльності розпочинає розмінування ділянки після резервування всієї суми.

  8. По факту завершення процедури розмінування ділянки оператор надсилає Центру гуманітарного розмінування підтверджувальні документи.

  9. Центр гуманітарного розмінування перевіряє надіслану документацію та надсилає їх банку.

  10. Банк перераховує кошти за розмінування оператору протимінної діяльності.

Програма компенсацій поширюється на підтверджені забруднені ділянки в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Донецькій, Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Протягом 2023 року аграріям вдалося повернути для використання понад 200 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення, які були заплановані для першочергового обстеження та розмінування.