Новини

Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day): міфи та стереотипи про бухгалтерів - руйнуємо!

Темп життя сьогодні – неймовірно стрімкий. Нові технології, культ успіху та постійного зростання, необхідність професійного розвитку та покращення особистісних якостей – все це давно стало нашим сьогоденням. Приймаючи рішення про вибір фаху, шукаючи напрямок для праці, ми всі хочемо зробити вибір, який якнайкраще допоможе нам реалізувати свій потенціал та отримати високий рівень доходів. Однією з найпрестижніших професій сьогодні, як і раніше, виступає бухгалтерський напрямок.

Сьогодні складно собі уявити навіть крихітне підприємство без цього спеціаліста. Діяльність же великої організації просто неможлива без бухгалтерії! Навіть під час кризи або війни без представників цієї професії не обійтися, тому і існує на ринку праці постійний попит на бухгалтерів.

Але, при цьому, суспільство накопичило певні стереотипні уявлення про цих фахівців і продовжує їх культивувати. Які саме – варто розібратися детально.

 

Рутина

Бухгалтер – рутинна професія

Таким твердженням можна зруйнувати всі мрії про кожну професію. Для когось нудною буде дизайнерська робота чи робота програміста (спробуйте весь день писати код!), комусь набридне грати на музичних інструментах,  хтось скаже, що працювати лікарю з пацієнтами – це взагалі нестерпно (ці надокучливі бабусі в чергах!), або викладати студентам – найстрашніший сон у реальності. Все залежить від ставлення до професії та відчуття себе у ній, своїх схильностей та внутрішніх уподобань.

Багатогранність операцій, зміни законодавства ніяк не можуть змусити нудьгувати професіоналів своєї справи. Подивіться на стрічку новин на професійних бухгалтерських форумах та порталах. Не встигнеш дочитати заголовок однієї новини – відразу вже опубліковано нові особливості обліку або черговий законопроект. 

Звичайно, до вибору фаху варто підходити обдумано, зважуючи, чи подобаються саме вам основні процеси, в яких доведеться брати участь на конкретній посаді. Але, не можна не помітити, як професія бухгалтера розвиває концентрацію, тренує мозкову діяльність та допомагає логічно мислити, – і це ніяк не назвати рутинним чи нудним.

математика

 

Щоб бути бухгалтером, потрібна п'ятірка по математиці

Перед вибором професії, у юності, майбутні студенти відштовхуються від досвіду та знань, здобутих у школі, коледжі або на курсах. Відразу спадає на думку питання: як у тебе з математикою? Сучасний бухгалтер не розраховує інтеграли в голові та не зводить в певний ступінь численні величини. Насправді, він рахує завжди за допомогою калькулятора. До того ж, сьогодні широко використовуються програмні продукти для автоматизації бізнес процесів. Тобто, бути володарем золотої медалі з математики не обов’язково. Але й без математичного складу розуму у цій професії буде складно. Кожна дія – це цифри або розрахунки, логічний аналіз та виведення підсумків.

гендер

Бухгалтер – виключно жіноча професія

Робота бухгалтера не має гендерної належності. Сьогодні більшість професій доступні як чоловікам, так і жінкам, і фах бухгалтера не є виключенням. Будь-яка людина може вибрати собі цю професію, якщо вона володіє такими якостями як педантичність, уважність, відповідальність,  постійність, стресостійкість. 

Більшість підручників по бухгалтерському обліку, до речі, були написані саме чоловіками.

гроші

У бухгалтера низький (високий)  дохід

Ще один міф, з яким незмінно зіштовхуються представники професії, якій ми сьогодні приділяємо увагу, – викривлене уявлення про рівень заробітної плати. Деякі люди вважають, що високих прибутків бухгалтеру ніколи не досягти, інші ж, навпаки, вбачають у цій професії золоту жилу. Обидва підходи є досить  стереотипними.

Факторів, які мають вплив на це питання, є чимало: варто розглядати досвід та рівень знань фахівця, місто та компанію, де працює бухгалтер, лояльність керівника та особистісні якості спеціаліста. Звичайно, на початку кар'єрного шляху будь-яка заробітна плата буде нижчою, аніж після певного проміжку часу та накопичення нових знань. Варто також пам'ятати про галузь, в якій працює спеціаліст, міру відповідальності, якою він наділений, та інші подібні фактори. Все це неминуче буде впливати на розмір суми, що надійде на вашу банківську картку.

зростання

У бухгалтера немає кар’єрного зростання

Кар’єрне зростання знову ж залежить від кожного конкретного випадку. Працевлаштовуючись уперше на підприємство, на якому вашою основною функцією є рознесення банківських платіжок, можна ще досить довго плекати мрію про посаду головного бухгалтера. Але якщо фахівець не боїться відповідальності, прагне отримувати нові знання, не соромиться ставити запитання, має чіткі цілі та працелюбство, – це хороший фундамент для побудови міцних сходинок, що дадуть змогу вибратися на вершину – з бажаним рівнем життя, повагою колег та гідним рівнем доходу.

Трішки гумору

І, звичайно, не можна забувати про те, що якщо ми працюємо бухгалтером, то:

  1. Ми живемо поруч з офісом, окремо від дітей і чоловіка, щоб у разі надзвичайної ситуації можна було прибігти і швидко все вирішити на місці.

  2. Ніколи не хворіємо і не ходимо у відпустку, адже все зупиниться, якщо нас немає.

  3. Докладаємо свої кошти на сплату ПДВ, якщо у компанії немає на рахунку потрібної суми.

  4. Відмовляємося від зарплати, якщо сума податків вища, ніж наш дохід, адже це непристойно!

  5. Поєднуємо в собі декілька спеціальностей: бухгалтер, кадровик, секретар-друкарка, юрист і системний адміністратор.

  6. Платимо за канцтовари і бухгалтерські програми з власної кишені, адже самі ними користуємося.

  7. Знаємо напам'ять податковий кодекс, класифікатор професій та єдиний закупівельний словник, і можемо озвучити потрібний код з першої спроби.

  8. Завжди можемо відповісти, яку суму винен конкретний дебітор і на якій полиці на складі лежить потрібна керівнику позиція номенклатури.

  9. Навіть вночі можемо назвати всі цифри кожного розрахункового рахунку підприємства та всі надходження коштів від ТОВ «Сонечко» за останні вісім років в розрізі дат.

  10. Завжди носимо з собою калькулятор: на офісі, на пляжі і у душ, при чому в кишені маємо запасний, а в голові – резервний.

 

міфи

Зі святом вас, дорогі колеги!