Новини

МОРСЬКІ ФЕРМИ — НОВИЙ НАПРЯМОК УКРАЇНСЬКОГО АГРАРНОГО СЕКТОРУ

Полювання і збирання різних продуктів харчування на суші вже давно витіснені аграрними та промисловими господарствами – більш продуктивними, надійними й економічними. Інша річ – морські ферми, які дуже популярні у країнах Азії та Європи, але зовсім не розвинені в Україні. Чорне море надзвичайно перспективне для промислового розведення та вирощування морських водних живих ресурсів (риб, безхребетних, водоростей) у спеціальних господарствах (марикультури). Наявність протяжної берегової лінії, великих природних поселень молюсків та теплий клімат дозволяють вирощувати такі ресурси майже протягом всього року та створюють сприятливі передумови для розвитку малого морського фермерського бізнесу.

Марикультура грає значну роль у досягненні продовольчої безпеки, зменшує залежність від природних рибних запасів, сприяє зайнятості населення, розвитку малого та середнього бізнесу, економічного розвитку. Тому виникає необхідність в активному сприянні з боку держави у відновленні морського бізнесу в Україні.

Попри військову агресію і проблеми марикультури в Україні, вітчизняні та закордонні інвестори все більше цікавляться узбережжям Чорного моря, виникає потреба у вирішенні всіх організаційних, економічних та законодавчих питань у найкоротший термін. На основі закордонного та українського досвіду необхідно розробити свою власну систему культивування марикультур.

 

За ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства і Державного агентства меліорації та рибного господарства 18 травня 2023 року відбувся круглий стіл «Розвиток національної марикультури», в якому взяв участь заступник Міністра агрополітики Віталій Головня.

За його словами, експеримент триватиме два роки, тому потрібно зрозуміти, які в України можливості у сфері марикультури.

«Експериментальний проєкт з розвитку марикультури - прецедент для України. Вперше представники бізнесу зможуть орендувати частину акваторії моря для розвитку марикультури. Сьогодні ми презентуємо акваторії, в яких можна буде вирощувати молюсків та ракоподібних. Нам також важливо зрозуміти перспективи України в світовій торгівлі в галузі марикультури», - зазначив заступник Міністра.

«Пошук нових шляхів розвитку марикультури в Україні є однією з важливих складових реформи рибного господарства в цілому. Зростання попиту на морепродукти створює економічні передумови для розвитку марикультури. Ще до початку війни, в Україні щороку збільшувалася зацікавленість бізнесу щодо організації нових форм виробництва у морях. Але наявною законодавчою базою не було визначено можливості це реалізовувати, що унеможливлювало розвиток марикультури», - підкреслив заступник Міністра.

Він також наголосив, що одне з основних завдань держави – це створення передумов для розвитку марикультури. Наразі цей процес в Україні вже запущено постановою Уряду №1191 від 14.10.2022 року.

«Це дворічний експериментальний проект щодо проведення аукціонів для оренди акваторій внутрішніх морських вод для цілей марикультури, створення прозорого, чіткого та зрозумілого механізму оренди. Враховуючи умови війни і безпекову ситуацію на морях, ми не зупинилися, а приклали максимум зусиль для пошуку шляхів реалізації цього експериментального проекту. Ми націлені і надалі допомагати суб’єктам аквакультури розвивати марикультурний бізнес, щоб українська марикультура в перспективі посіла гідне місце у світовій торгівлі», - підкреслив заступник Міністра агрополітики.

«Вважаю наш захід знаковим, бо у важкі часи війни ми думаємо про майбутнє марикультури після нашої перемоги. Сподіваюсь, що плідна співпраця органів влади, науки і бізнесу допоможе успішно вирішувати складні проблеми, які існують, зокрема, і у розвитку марикультури в Україні», - відзначила директор Інституту морської біології НАН України Галина Мінічева, вітаючи учасників круглого столу.

Під час заходу присутнім було презентовано експериментальний проект   з морської аквакультури, роз’яснено алгоритм дій для потенційних представників марикультурного бізнесу від старту до можливостей розвитку. А саме: від подачі звернення до Держрибагентства про намір розпочати бізнес з марикультури та рішення Кабінету Міністрів України про проведення аукціону до проведення самих аукціонів.

Враховуючи, що у зв’язку з повномасштабною війною в Україні морські акваторії знаходяться в зоні мінної небезпеки, використовувати їх для цілей марикультури наразі неможливо. Водночас для старту розвитку марикультури в Україні на звернення Держрибагентства Інститутом морської біології НАНУ підготовлено перелік частин акваторій внутрішніх морських вод Одеської області, які мають потенціал для розвитку морської аквакультури.

Участь у заході взяли представники Держрибагентства, Інституту морської біології НАН України, науковці, громадськість.

Результатом круглого столу стала домовленість присутніх про конструктивну взаємодію між державою, наукою та бізнесом щодо реалізації шляхів розвитку національної марикультури у практичній площині.

 

Україна має значний потенціал для розвитку національної марикультури. У результаті розвитку галузі на внутрішній ринок постачатимуться цінні харчові та доступні для громадян морепродукти, також це підвищить зайнятість населення, забезпечить розвиток малого і середнього бізнесу та економічний розвиток. Крім того, широкомасштабне впровадження такої діяльності дозволить підвищити загальну продуктивність екосистем та розширити біологічне розмаїття. А розташування марикультури у Чорному морі дуже перспективне, адже протяжна морська берегова лінія та велика площа акваторії дозволяють вигідно розташуватися морським фермам, не заважаючи рекреації та не впливаючи на екологію.

Наше минуле знає багато успішних прикладів культивування марикультур, зокрема у  Миколаївській області у 1968 р. у місті Очаків почав функціонувати Очаківський науково-дослідний мідійно-устричний рибоконсервний комбінат, а на території Кінбурнської коси (Очаківський район, Миколаївська область), у районі Ягорлицької затоки було створено господарство з культурного розведення мідій. У затоці, обладнаній басейнами площею 15 тис. кв. метрів., розташували підводну ферму з розведення мідій. Щодоби комбінат випускав близько 6 тис. банок консервів з мідій, а протягом року - 4020 тис. банок різних консервів з риби та мідій. Вони відповідали найвищому знаку якості, відрізнялися м’якістю смаку, величиною, тому великими партіями експортувалися у Європу.

Вже в наші дні у 2014 році в Березанському районі було створено ферму з культивування устриць. Інша ферма відкрилася з величезним ризиком під час війни у 2022 році.  Попри війну ферми працюють і приймають відвідувачів.

Основними перевагами створення підприємства марикультури в наш час є:

- не вимагає великого капітального внеску та окупається вже через 10-12 місяців;

- теплий клімат дозволяє марикультурі швидко досягати товарного розміру;

- на внутрішньому ринку збуту майже відсутня конкуренція з вітчизняними виробниками;

- постійний ріст попиту на продукцію;

- наявність недорогої робочої сили тощо.

 

Можна впевнено сказати, що прийшов час активніше використовувати ресурси Чорного моря. Необхідно швидке впровадження ефективного, сучасного ведення малого і середнього бізнесу у сфері марикультури, та на законодавчому рівні допомагати підприємцям у забезпеченні ефективними інструментами вирощування у штучних умовах марикультур. Паралельно треба шукати шляхи підвищення ефективності морських ферм та постійно моніторити вплив промислового вирощування марикультур на навколишнє середовище в цілях розробки природоохоронних заходів, які б не порушували біоценозу моря.