Новини

ЦЕНТР РОЗВИТКУ ФЕРМЕРСТВА «ВРОЖАЙ ПЕРЕМОГИ» - БЕЗКОШТОВНА ДОПОМОГА АГРОСЕКТОРУ

Аграрний сектор є однією із найбільших галузей в економіці України. У 2021 році близько 14% населення країни було зайнято в сільськогосподарському виробництві, що становило 10,9% ВВП країни та 41% експорту. Україна є одним із найбільших світових експортерів зернових, і її частка на світовому ринку виросла за останнє десятиліття. Станом на 2021 рік на Україну припадало понад 40% світового експорту соняшникової олії, понад 10% кукурудзи та ячменю та близько 10% пшениці та ріпаку.

текст

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну завдало великої шкоди аграрному сектору України. На площі, які безпосередньо постраждали внаслідок воєнних дій, припадало близько 36% довоєнного вирощування зернових у країні. Близько 30% території України може бути заміновано. Крім того, блокада Чорного моря та пошкодження сільськогосподарських підприємств збільшили витрати та ризики для виробництва й експорту зерна.

Від негативних наслідків війни страждають також дрібні виробники. Згідно з опитуванням FAO, 44% виробників повідомляють про катастрофічне зростання собівартості продукції, а кожен четвертий респондент говорить про скорочення або припинення виробництва через війну.

При цьому, вплив війни та збитки спостерігаються не лише на постраждалих територіях, але й у західних областях, де сільським господарством займаються 68% сільських домогосподарств.

Як відповідь на ці виклики – у 8 областях України запрацював Центр розвитку фермерства «Врожай Перемоги», ключовими завданням якого є підвищення стійкості та ефективності  фермерського бізнесу в умовах часткового руйнування та трансформації аграрного сектору України. 

Центр надає безкоштовні послуги фермерському бізнесу, що працює у сфері рослинництва або планує розширитись на сферу рослинництва та працює у таких областях: Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська, Рівненська, Хмельницька, Черкаська, Чернівецька.

В першу чергу ЦРФ «Врожай Перемоги» орієнтується на потреби фермерів, інформує їх про інновації  та допомагає посилювати спроможність адаптуватися до змін у агросекторі та нових потреб. Серед ключових напрямків, за якими надаються консультаційні послуги:

  1. Сільськогосподарське виробництво (плодоовочевий напрямок): підготовка грунту, підбір сортів та гібридів, система живлення, система захисту та допомога у пошуку допоміжних продуктів, нішеві культури

  2. Плодово-овочева переробка- післязбиральна доробка, організація переробки, сертифікація, HACCP 

  3. Інноваційні технології у плодоовочівництві – точне землеробство, діджиталізація, системи зрошення, вертикальне вирощування

  4. Стале сільське господарство – способи екологічно-безпечного ведення сільського господарства,  зменшення карбонового сліду у рослинництві, органічне сільське господарство

  5. Управління бізнесом – стратегія, бізнес-план, оподаткування, управління фінансами, юридичні питання

  6. Маркетинг та продажі – маркетингова стратегія, гуртовий та роздрібний продаж,  HoReCa, farm to fork, реклама, SMM

  7. Фінанси – залучення грантів, кредитів, інвестицій.

текст

Якщо ви давно планували залучити грант на розвиток свого бізнесу, але не мали вдосталь знань – Центр проводить безкоштовне навчання для фермерів по залученню грантів. Вже відбулося декілька таких тренінгів: у Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Тернополі, Черкасах, Рівному.  Тож якщо вас зацікавила ця можливість, реєструйтеся, щоб дізнатися:

- як та на що можна залучити гранти;

- як розуміти вимоги донора;

- як описати свою ідею та уникнути типових помилок при написанні заявки, а також які є вимоги до грантових заявок;

- який взаємозв’язок існує між бізнес-планом та грантовою заявкою;

- де шукати інформацію про гранти та які є доступні грантові програми: державні та недержавні.

«Мене зацікавила можливість залучити гранти. Колись мав негативний досвід. Але зараз розумію, що слід спробувати наново. Розвивати бізнес необхідно і нові знання по залученню грантів в цьому допоможуть», – ділиться своїми враженнями від навчання  директор СТОВ «Світанок» Микола Бондаренко.

текст

Учасники, що мають життєздатні ідеї для проєкту, отримають можливість консультаційного супроводу експертів ЦРФ «Врожай Перемоги» для розроблення власної грантової заявки. Всі деталі можна дізнатися під час реєстрації за посиланням:https://bit.ly/grant-training

Впродовж листопада-грудня команда Центру планує більш детально розповісти про вирощування культур та поділитися іншими можливостями для фермерів. Зокрема, експерти Центру найближчим часом проведуть вебінари про особливості вирощування енергетичних культур. Найближчий такий захід відбудеться вже завтра, у середу, 13 грудня о 17:00. Більше інформації щодо планових вебінарів можна дізнатися за посиланням https://www.facebook.com/farmer.centre