Новини

ЗМІНИ ДО ФОРМИ РОЗРАХУНКУ ЧАСТКИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ТОВАРОВИРОБНИЦТВА

Наказом Мінагрополітики від 09.11.2023р. №1935 (з урахуванням змін, внесених до нього наказом Мінагрополітики від 27.11.2023 р. № 2059)  затверджено зміни до Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва.

«Старий» Розрахунок не враховував можливість зміни операційного обороту між пов’язаними сторонами, які призведуть до зменшення балансів заборгованостей, що автоматично матимуть наслідок зменшення суми балансів резервів на звітні дати та відповідні визнання доходів від перерахунку резервів у складі субрахунку 716 «Відшкодування раніше списаних активів».

В оновленій формі розрахунку зʼявився рядок 3.8. щодо суми доходу від перерахунку доходів при врегулюванні сумнівної (безнадійної) заборгованості.

Наказ №1935 було опубліковано в «Офіційному віснику» 5 січня 2024 року. Тож оновлена форма розрахунку діє з цієї дати та має бути подана до ДПС «єдинниками» 4 групи при звітуванні на 2024 рік.

поле

Нагадаємо, що згідно із пп. 298.1.1 ПКУ сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року:

- загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), - органу ДПС за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);

- звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки - органу ДПС за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);

розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) - органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок;

- відомості (довідку) про наявність земельних ділянок -органам ДПС за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.