Новини

Бухгалтер: який він та як стати першокласним фахівцем у світлі сьогодення?

Майже 600 років тому італійський математик Лука Пачолі опублікував працю, що стала відображенням основних принципів ведення бухгалтерського обліку, поклавши початок видатному професійному напрямку, з яким зв'язали своє життя тисячі людей. Пройшли сотні років, змінювалися законодавчі норми, підходи до розрахунків, виступали наперед сучасні технології, проте суть і сьогодні залишається незмінною: ні одне підприємство, велике чи дрібне, не обходиться без спеціаліста, чию посаду не без певної гордості озвучують як «бухгалтер».

Обираючи цю спеціальність, пов'язуючи своє життя з професією, де переважають розрахунки та критичне мислення, мудра людина зважує власні сили, здібності та внутрішню зацікавленість бухгалтерським обліком, з тими викликами, які на сьогодні можуть бути кинуті у світлі цієї діяльності.

Який же він – професійний бухгалтер сучасності, і чи достатньо лише бажати стати хорошим спеціалістом? З якими якостями характеру та напрацьованими навичками у вас є змога вирушати у подорож обліковими пагорбами та долинами – про це і варто поговорити сьогодні.

Надаючи перевагу певному предмету для вивчення в університеті, певному напрямку для отримання освіти, певній компанії для кар'єрного зростання, ми зважуємо всі «за» і «проти», шукаємо довідкову інформацію та консультуємося у людей, що вже мають досвід в обраній діяльності. Приймаючи рішення щодо професії бухгалтера, варто детально розглянути, з якими саме завданнями вам потрібно буде стикатися, чи цікаво вам буде брати участь у бізнес-процесах, чи володієте ви потрібними для професії знаннями та навичками, адже саме від бухгалтера багато в чому залежить загальне фінансове здоров'я підприємства. 

Давайте розглянемо, які ж вагомі якості мають знайти відображення у здібностях та якостях характеру спеціаліста, що приймає рішення стати не просто бухгалтером, а фахівцем з великої літери.

  1. Математичний склад розуму та вміння працювати з цифрами.

Звичайно, сьогодні вже ніхто не користується дерев'яними рахівницями або не буде змушувати вас складати числа в стовпчик. Але, так чи інакше, бухгалтерський облік передбачає чимало розрахунків та концентрації саме на цифрах, тому потрібно бути готовим до того, що ваша діяльність обертатиметься навколо математичних дій. Для того, щоб працювати бухгалтером, вам не потрібно мати науковий ступінь з вищої математики або фінансів, проте хороша пам'ять, здатність зосереджуватись, розвинене логічне мислення стануть вам у великій пригоді.

2. Хороші організаторські здібності та вміння планувати час.

Два тисячоліття тому один давньоримський філософ, розмірковуючи над питанням «Як оцінити ефективність своїх прожитих років?», заклав основи відомого нам тайм-менеджменту. Це був Сенека зі своєю знаменитою ідеєю ділити прожитий час на поганий і хороший (нашою мовою — на витрачений в нікуди і ефективно використаний).

Що являє собою тайм-менеджмент у наш час? Це система дій, мета якої — правильне планування завдань з грамотним розподілом часу на виконання кожної. Головна мета тайм-менеджменту — робити якомога більше, мінімізувавши часові витрати та знизивши рівень стресу людини.

Якщо ви обираєте професію бухгалтера, будьте готові до наявності планування у вашому професійному житті. Звіти мають бути подані до контролюючих органів у певні строки, заробітна плата співробітникам має бути виплачена у певний термін, а ваш робочий час має відповідати вимогам керівництва та не проходити хаотично. В залежності від галузі та компанії, в якій ви будете працювати, вам доведеться підлаштовуватись під певні дати та працювати з відповідною швидкістю. Бухгалтер не може дозволити собі виконувати обов'язки лише за власними бажаннями – у вашому житті завжди будуть певні дедлайни: кінцеві дати подання зовнішніх звітів, перевірки від контролюючих органів та критичний термін на вимогу керівника.

3. Навички спілкування, лідерства та вміння працювати в команді.

Уміння взаємодіяти з іншими людьми відноситься не до професійних, а, скоріше, до особистісних характеристик (soft skills), проте надзвичайно цінується в сучасному суспільстві. Якщо ви вмієте слухати інших, зацікавлені у створенні комфортного клімату та дружньої атмосфери у вашій компанії, вмієте організувати роботу в колективі, – це буде вагомим плюсом у вашому резюме. 

Є підприємства, які мають лише одного бухгалтера, але і в такій ситуації фахівцеві доведеться комунікувати з чималим переліком осіб: представники контролюючих органів, банківських структур, постачальники та покупці, з якими виникають розрахунки, керівництво фірми врешті-решт. А у великих установах може бути цілий штат бухгалтерів, кожен з яких виконуватиме свої функції, і за їх допомогою має скластися повноцінний обліковий пазл у вигляді, наприклад, поданої за період звітності. Тому, ясна річ, для виконання таких завдань спілкування в колективі є критично важливим.

Окрім того, якщо ви маєте або плануєте мати в підпорядкуванні інших співробітників, вам постійно потрібно вчитися бути хорошим лідером, який дбатиме про потреби своїх підлеглих, вмітиме організувати не лише власну роботу, а й працю вашого відділу, та зможе взяти відповідальність за інших.

4. Аналітичні навички.

Не достатньо лише знати основи обліку та вміти працювати з первинною документацією, щоб бути хорошим фахівцем. Неможливо досягти успіху без постійного перегляду, перевірки та планування фінансової діяльності компанії. Саме відслідковування та вміння провести аналіз попередньо занесеної та відображеної в обліку інформації дає змогу уникнути помилок та систематизувати дані. Бухгалтер має бути зацікавлений у формуванні внутрішньої звітності, створенні вибірок та застосовувати аналітичний підхід у плануванні витрат підприємства.

5. Чесність та конфіденційність.

Ще одна не менш вагома особистісна риса для хорошого спеціаліста бухгалтерського напряму – вміння бути чесним, особливо це стосується відносин з керівництвом, яке безпосередньо зацікавлене в отриманні правдивої картини про фінансову ситуацію організації чи підприємства. Саме чесного та відкритого бухгалтера зазвичай шукають на таку посаду, адже ця діяльність стосується грошових операцій, і людина, якій доручають подібні завдання, має заслуговувати на довіру.

Подібна їй риса – здатність тримати рот на замку. Вміння не говорити про те, про що варто мовчати, – чи то рівень заробітної плати певного співробітника, чи то планування діяльності фірми – дуже цінна для посади бухгалтера.

 

6. Комерційна обізнаність та зацікавленість справами фірми.

Всім добре відомо, що облік у галузі сільського господарства значним чином відрізняється від обліку у галузі освіти чи медицини. Кожен з напрямів має свою специфіку: сфера послуг, бюджетна галузь, виробництво або вирощування зернових. У кожній з них будуть свої особливості та законодавчі норми, що регулюватимуть їх. Тому потрібно враховувати це на самому початку, обираючи напрямок, в якому ви плануєте рухатись.

Крім того, важливим моментом є особиста зацікавленість фахівця предметом, з яким він працює, галуззю та компанією, яка була ним обрана. Не кожна людина зможе бути достатньо захоплена бухгалтерським обліком, і комусь робота на цій посаді може видатись елементарно нудною. Варто уважно аналізувати свої здібності та інтереси, обираючи ваш фах, адже саме цій справі буде посвячена більша частина ваших днів, а працювати на неприємній вам роботі – не надто надихаюче.

7. Готовність постійно навчатися.

Всі, хто пов'язав своє життя з бухгалтерським обліком, добре розуміють, що цей напрям вимагає постійного вдосконалення знань та професійного зростання. Змінюються законодавчі норми, підходи до розрахунків, створюються нові звіти, і, хочемо ми цього чи ні, ми зобов'язані встигати за ритмом сучасного життя і особливостями професії, яку ми обрали. Той, хто перестає навчатися – вибуває з цієї гри.

Бухгалтерові недостатньо одного разу закінчити певний навчальний заклад або пройти курси по бухобліку. Цей фах вимагає постійного зростання. Ми живемо у світі, де закони та постанови можуть змінюватись швидше, аніж ми встигнемо випити ранкову каву, тому варто мати доступ до ресурсів та консультантів, що будуть допомагати вам слідкувати за законодавчими змінами та підходами в розрахунках. Семінари, онлайн-журнали, курси підвищення кваліфікації, а головне – ваше внутрішнє бажання зростати та навчатися, – ось що має визначати ваш рух сьогодні.

8. Готовність працювати з сучасними технологіями для автоматизації обліку.

Не лише рахівниці, а й звичайні калькулятори вже відходять у минуле, поступаючись програмному забезпеченню, що дає змогу спростити облікову діяльність та вивільнити час спеціаліста, пришвидшити обрахунок, формування звітності та передачу даних. Облік сьогодні ведеться в різного роду програмних середовищах, онлайн-платформах, електронних ресурсах, що дає змогу користувачу максимально спростити ручні розрахункові дії. Більше не потрібно пересилати листи поштою, носити звіти на флешці або вносити залишки матеріальних цінностей до паперової книги. Все це за вас робитиме програма. Тому зацікавленість та відкритість у роботі з такими ресурсами, безперечно, вітається при влаштуванні на роботу на посаду бухгалтера та при його фактичній роботі в компанії.

З метою комфортного та легкого освоєння програмного продукту розробники ПЗ, зазвичай, надають змогу дистанційно вивчати новий функціонал, тому все, що вимагається від бухгалтера, – це зацікавленість та бажання працювати. Для прикладу, наша компанія «Дебет Плюс» організовує та проводить онлайн-курси для поглибленого вивчення функціоналу програмного середовища. Навчання проходять в певні дні згідно з запланованим графіком і дають змогу на практиці розглянути всі ділянки обліку. Курси проводяться за допомогою Zoom-конференцій, доступ до програми ви отримуєте в хмарі через віддалене підключення, записи уроків доступні учасникам на постійній основі за спеціально створеним посиланням, що дозволяє проглядати відеоурок у зручний час. Програмний продукт встановлюється у хмарне сховище, і це дає змогу стати учасником такого курсу будь-кому й будь-де, головною умовою є наявність інтернету та робочого пристрою (комп’ютера або ноутбука).

Отже, не важливо, де саме ви працюєте: на державному підприємстві або в приватній компанії; не важливо, якою саме ділянкою обліку ви займаєтесь, чи, можливо, весь облік підприємства ведеться лише вами; не важливо, яку галузь ви обрали для вашого кар'єрного зростання, так чи інакше, вищерозглянуті навички та їх розвиток допоможуть вам втілити в життя ваше бажання – стати першокласним фахівцем, отримувати гідну заробітну плату, здобувати нові знання та мати повагу на тому місці, яке ви обрали.