Новини

ГМО: споживати чи ні?

23 серпня 2023 року на засіданні Верховної Ради було ухвалено Закон про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції.

«Наразі використання ГМО в Україні не заборонено, однак ця сфера не достатньо врегульована. Ми пропонуємо зробити чіткі та прозорі умови для підприємств, які хочуть вирощувати чи то закупляти агропродукцію з вмістом ГМО. А саме: в державі посилиться система реєстраційного контролю та простежуваність за ГМО. Також законом встановлюються чіткі правила та відповідальність за порушення норм у сфері генної модифікації», - прокоментував ухвалення документа голова комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду. Гайду.

Метою цього Закону є визначення правових та організаційних засад державного регулювання генетично-інженерної діяльності, а також формування засад продовольчої безпеки держави шляхом здійснення державного контролю за використанням генетично модифікованих організмів.

За словами голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександра Гайду, цей Закон покликаний реалізувати декілька актів ЄС, що дозволить захистити українців від несвідомого споживання ГМО.

«Якщо на ринку з’явиться продукція з вмістом ГМО, то вона маркуватиметься та контролюватиметься аналогічно до європейських стандартів. Тобто споживач точно знатиме, чи є у складі продукту ГМО. І вже зробить висновок - купувати цей продукт чи ні», - пояснив Гайду.

у Законі визначаються терміни "генетично модифікований організм", "генетично модифікована продукція", "ГМ-продукція як харчовий продукт", запроваджується державна реєстрація ГМО тощо.

У поправках до документу, які були внесені перед другим читанням, забороняється вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом п'яти років ГМ цукрових буряків і ріпаку.

Крім цього законопроєкт:

  • удосконалює систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та довкілля; 

  • запроваджує європейські механізми державної реєстрації ГМО; 

  • удосконалює вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежуваності; 

  • посилює держконтроль у сфері поводження з ГМО;

  • встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

Прийняття Закону є виконанням одного з зобов’язань України за Угодою про асоціацію з ЄС. Він має сприяти детінізації ринку обігу ГМО та створенню прозорих правил для ведення бізнесу, пов’язаного з ГМО.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три роки з дня набрання ним чинності.