Новини

Харчування: автоматизувати неможливо змиритися

Правильно зробити акценти на способах полегшення щоденної роботи так само важливо, як і розставити коми в реченні. Автоматизації найчастіше потребують або надскладні процеси, або ж рутинні операції. В обох випадках зменшується вплив людського фактору, що у свою чергу зменшує кількість допущених помилок і прискорює процес обробки великих масивів даних.

Модуль «Облік операцій харчування» програмного комплексу «Дебет Плюс» призначений для автоматизації основних процесів в їдальнях бюджетних організацій, шкіл, дитячих садків, медичних установ та закладів. Не має значення чим ви користуєтеся при розробці картотеки страв для харчування («Сборник рецептур блюд (технологических карт) для питания школьников» (Міністерство торгівлі УРСР. – К.: Техніка, 1990), «Збірник рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах». Євген Клопотенко – Львів: «Літопис», 2020 тощо), ви все одно зможете організувати облік продуктів харчування за допомогою програми «Дебет Плюс».

Спеціально розроблений модуль харчування дозволяє автоматизувати:

  • облік надходження та витрачання продуктів харчування;
  • складання примірного планового меню, меню-вимоги на певний день з урахуванням кількості осіб, які харчуються, наявності продуктів на складі, в розрізі раціонів харчування та категорій осіб (вікових груп);
  • вимоги на видачу продуктів харчування зі складу для приготування страв;
  • формування документів і звітів (відомість залишків та руху продуктів харчування).

Частоповторювані й незмінні дані вводяться один раз і зберігаються в довідниках, а використовуватися можуть при створенні будь-яких документів. Ось неповний перелік довідників, які використовуються в програмі:

  • довідники продуктів з можливістю ведення в розрізі продовольчих груп;
  • довідник страв (рецептури страв) в розрізі видів страв, з урахуванням потреб закладки (нетто/брутто) продуктів, видів кулінарної обробки продуктів та страви загалом, з автоматичним підрахунком нутрієнтів та калорійності страви, з описом технології приготування страви.

На основі заповнених даних програма дозволяє формувати:

  • планове меню (примірне одно- чи двотижневе, сезонне);
  • заявки на харчування (на певний день, для обраних раціонів, для обраних категорій осіб), використовуючи планове меню як шаблон та з можливістю подальшого корегування страв меню, виходу страв та їх кількості, а також автоматичний розрахунок калорійності та вмісту нутрієнтів у страві;
  • калькуляцію, тобто розрахунок витрати продуктів на кількість страв, підготовка даних для автоматичного формування документів списання.

Не витрачайте двічі час на одну справу!

Модуль обліку харчування має пряму інтеграцію з підсистемою обліку ТМЦ, що дозволяє створювати документи прибуткування, переміщення й списання продуктів харчування та готової продукції. Уже зараз розроблені друковані форми:

  • технологічні картки (картка-розкладка) страви;
  • примірне планове сезонне меню;
  • меню-вимога на видачу продуктів харчування (форма 3-4);
  • меню для споживачів (щоденне меню);
  • порівняльна таблиця норми та фактичного споживання певних продовольчих груп продуктів на одну особу;
  • накопичувальна відомість руху (надходження – форма 3-12, витрачання – форма 3-13) продуктів харчування.

Більш детально ознайомитися з функціоналом модуля можна в «Інструкції користувача з обліку операцій харчування».

«Дебет Плюс» — це програмний продукт,
розроблений в Україні і для України.

Більш детально про систему автоматизації комплексного обліку «Дебет Плюс» можна дізнатися у розділі «Конфігурації» або сконтактувати зі спеціалістами та отримати розгорнуту відповідь на всі питання щодо придбання, впровадження та підтримки програми.