Новини

Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day): цікаві факти про бухгалтерський облік

Як багато ви знаєте про фах, з яким пов'язали своє життя, та про бухгалтерський облік в цілому?

Світ пам'ятає багато цікавих історій, що мають пряме відношення до бухгалтерського обліку; за кожним обрахунковим терміном стоїть певний факт виникнення та розвитку, а багато відомих нам сьогодні особистостей були представниками цієї професії.

Отож, саме час поговорити про те, яке походження мають основні бухгалтерські терміни, чим запам'ятались світу деякі бухгалтери та які цікаві ситуації чи знакові події, що пов'язані з обліком, увійшли в історію.

  1. Терміни «дебет» і «кредит» походять з латинської мови. «Дебет» означає «він повинен», а «кредит» означає «він вірить».

  2. Слово «бухгалтер» походить від німецьких слів «Buch» – книга і «Halter» – тримач. Найменування професії дуже точно відображає специфіку роботи бухгалтерів в епоху Середньовіччя, адже в ті часи дані про надходження і витрати матеріальних цінностей та грошових коштів заносилися в спеціальну книгу.

  3. Щорічна інвентаризація майна була заснована королем франків Карлом Великим у 800 році.

  4. В усі часи бухгалтер була чоловічою професією і тільки останні 100 років різко змінилося співвідношення статей. Якщо вірити статистиці - 86 % бухгалтерів наразі - жінки.

  5. Одне з перших українських облікових видань мало назву «Діло» і було засноване у 1880 році.

  6. Через помилки і неточності податкового законодавства США в період з 1998 по 2005 рік дві третини американських і 68% іноземних компаній, що працюють в США, взагалі не сплачували жодних податків - причому абсолютно офіційно і легально.

  7. Найголовнішого чиказького злочинного боса Аль Капоне змогли посадити за грати завдяки бухгалтерам. Він вважався винним у багатьох злочинах, починаючи від незаконної торгівлі алкоголем і закінчуючи вбивствами, однак в підсумку його заарештували і засудили за ухилення від сплати податків.

  8. Бухгалтер Волтер Димар в 1928 році придумав нову формулу для жувальної гумки, завдяки якій вона стала мати набагато більшу еластичність і дозволяла легко видувати бульбашки.

  9. Професія бухгалтера вважається найбільш ризикованою у світі, адже саме цих спеціалістів найчастіше  необґрунтовано звинувачують у підробці або розкраданні чужого майна.

  10. Фільми, в яких розкривається професія бухгалтера, та які отримали премію «Оскар»: «Список Шиндлера», «Недоторканні», «Продюсери».

  11.  Шерлок Холмс, якого побачили глядачі в першому в світі екранізації відомих творів Дойля, не був професійним актором, він був бухгалтером.

  12.  Слово «аудит» -  латинського походження й означає «слухати». Історичні джерела свідчать, що аудиторами називали більш здібних учнів духовних і світських навчальних закладів, котрим доручалося слухати відповіді інших учнів; державних контролерів, які мали вислуховувати інформацію про збори податків та використання коштів державної казни, а також здійснювати перевірку рахунків і підготовку аудиторських звітів для власників.

  13.  18 червня в 2004 році була затверджена дата святкування Дня бухгалтера України — 16 липня. Незадовго до цього, в 1999 році, якраз з 16 липня, Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» став чинним.

  14.  Виникнення калькулятора. У перекладі з латинської «calculo» означає «рахувати», «підраховувати», але, швидше за все, слово має відношення до «calculus» («камінчик»), адже спочатку саме камінчики можна було використовувати для рахунку. В середині сімнадцятого століття Блез Паскаль створив підсумовуючу машину у вигляді ящика, в якій знаходилися шестерні, пов’язані між собою. Вони поверталися спеціальними коліщатками, і кожному відповідав десятковий розряд. Обертання коліщаток цієї машини проводилося лише в одну сторону, і давало можливість проводити операції додавання.

  15.  У різних країнах світу бухгалтерії притаманні відмінні характеристики. Акцент робиться на різні розділи бухгалтерського обліку. Ці особливості обумовлені політичною та економічною системами, історією країни, цінностями суспільства, його традиціями.

Можна виокремити чотири групи, до кожної з яких вхожі країни, об’єднані спільними властивостями в бухгалтерії:

1) англомовні країни;

2) континентальні країни;

3) латиноамериканські держави;

4) країни Східної Європи.

Перші три групи використовують бухгалтерію для обчислення фінансового результату й підрахунку прибутку. Четверта — переважно для контролю за збереженням коштів.

В англомовних країнах підхід до бухгалтерії — суто професійний, не допускаються тотальний контроль і управління з боку держави. Професійні бухгалтери та юристи об’єднані в асоціації. Державні органи управління визнають такі асоціації та співпрацюють із ними. Облік у країнах латинської Америки має одну головну мету — відображати й вивчати інфляційні процеси в економіці.

У країнах Східної Європи облік здебільшого ведеться за дорученнями й директивами державних органів. Це стосується не конкретно взятих бухгалтерів на підприємствах, а й системи бухгалтерського обліку й аналізу загалом.

бухгалтер