Новини

НОВА ФУНКЦІЯ ПРИЄДНАННЯ ДО КАБІНЕТУ ФЕРМЕРСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА У ЕЛЕКТРОННІЙ СИСТЕМІ ДАР

Державний аграрний реєстр (ДАР) — це автоматизована електронна система, створена Мінагрополітики з метою ефективного та прозорого залучення та розподілу усіх видів підтримки для українських аграріїв, як за кошти державного бюджету, так і у вигляді пільгових кредитів, міжнародних грантів або технічної допомоги.


 Одразу після заповнення реєстраційної форми та надання згоди на обробку персональних даних в Аграрному реєстрі створюється персональний електронний кабінет агровиробника, до якого автоматично підвантажуються дані з інших державних реєстрів про його господарську діяльність, земельний банк, поголів’я тварин тощо.


 Зокрема ДАР вже з’єднаний з Єдиним державним реєстром юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Державним земельним кадастром, Державним реєстром речових прав, а також із Єдиним державним реєстром тварин. При кожному вході в Кабінет інформація з реєстрів оновлюється.

Важлива новація, яку очікували фермерські господарства, була реалізована в кінці липня цього року та являє собою допрацювання нового функціоналу, що дає змогу фермерським господарствам отримувати через ДАР допомогу на усі землі у складі ФГ, зокрема ті, що належать громадянам – членам фермерського господарства на праві власності, користування.

У кабінеті аграрія ДАР додано новий розділ Фермерське господарство, де представник ФГ юридичної особи або ФОП – засновник сімейного фермерського господарства може відправити заявку на приєднання до кабінету ФГ земельних ділянок від громадян України членів або засновників фермерського господарства.

Приєднання ділянок відбувається за таким алгоритмом:

1. Представник ФГ як юридичної особи або ФОП – засновник СФГ скеровують через ДАР запит на приєднання відповідних земельних ділянок до фізичних осіб, вказавши ІПН громадянина, ділянки від якого він хоче приєднати до кабінету ФГ, а також додавши документи, що підтверджують право користування цими ділянками – Статут або Договір про створення фермерського господарства.

2. Другий крок – підтвердження у кабінеті ДАР запиту на боці фізичної особи, яка має на праві власності або користування запитувану земельну ділянку. Обов’язковою умовою є наявність у ДАР прикріплених до ділянки документів, що підтверджують речове право.

3. Останній крок – затвердження заявки на боці представника ФГ як юридичної особи або ФОПа – засновника СФГ. Після цього ділянки громадян України стають частиною земельного банку ФГ /СФГ у ДАР. Вони враховуються під час обчислення загальної площі землі в користуванні, а також можуть брати участь у програмах підтримки.

 

https://www.dar.gov.ua/