За даними Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України норми та підходи в організації харчування дітей в організованих колективах потребують негайних змін. Аналіз результатів опитування «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді» (Health Behaviour in School Aged Children HBSC), досліджень Асоціації дієтологів України та IPSOS (2019) та STEPS в Україні (2019-2020 роки) дозволяють зробити ряд висновків:
- норми харчування не переглядались більш ніж 15 років;
- структура харчування дітей усіх вікових груп не відповідає сучасним тенденціям щодо здорового харчування;
- зміни, що відбулися в законодавстві щодо фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах та енергії, категорій дітей, що забезпечуються безоплатним харчуванням;
- доведений зв’язок між харчуванням та виникненням неінфекційних захворювань, таких, як ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.
Деякі пункти Постанови № 305 набули чинності ще 1 вересня 2021 року, а з 1 січня 2022 року Постанова № 305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» є обов’язковою до виконання у повному обсязі. Постановою передбачається контроль за нормами харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, регламентує норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок (другий сніданок), обід (підвечірок) або вечерю у вищезгаданих закладах у разі п’яти-/шести-/семиденного перебування дітей (здобувачів освіти).
Отже, перерахуємо, на які саме заклади поширюються вимоги Постанови № 305.
- заклади дошкільної освіти;
- заклади загальної середньої освіти;
- заклади освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти;
- для окремих категорій дітей, що навчаються в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти;
- дитячі заклади оздоровлення та відпочинку;
- дитячі заклади сфери соціального захисту.
Принципові зміни щодо норм харчування в закладах освіти:
- обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків;
- до норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консервів, кондитерські вироби, через те, що вони містять високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування;
- зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових;
- вилучено таблицю заміни харчових продуктів, що пов’язано з принципами раціонального харчування.
Фахівці компанії «Дебет Плюс» розробили модулі «Облік продуктів харчування» та «Батьківська плата», які можуть використовуватися як окремий інструмент для ведення обліку продуктів харчування відповідно до Постанови № 305 і/або батьківської плати, так і в комплексі з бухгалтерським обліком установ (закладів дошкільної освіти, шкіл, технікумів, ліцеїв тощо). Комплексний облік передбачає:
- облік продуктів харчування за джерелами фінансування;
- розподіл списаних продуктів та оприбуткованих страв за джерелами фінансування;
- довідники рецептур (карток-розкладок) страв, які рекомендовані МОЗ України;
- облік продуктів харчування у розрізі складів та виготовлених страв у розрізі кухонь;
- збереження інформації на технічній базі замовника.
У програмі «Дебет Плюс» реалізовані примірне одно-/дво-/чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад, якими передбачено врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти/дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо), наявні харчові продукти, порції страв для різних вікових груп, а також відповідність вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Використання програмного комплексу «Дебет Плюс» для автоматизації обліку продуктів харчування дозволяє контролювати:
- граничні норми добової калорійності для відповідної енергетичної та поживної (кількість білків, жирів та вуглеводів) цінності;
- включення окремих страв до щоденного раціону, калорійність окремих прийомів їжі, мінімальні вимоги до режиму (кратності) приймання в їжу овочів, фруктів, м’яса, риби, яєць, горіхів, бобових та інших груп продуктів відповідно до норм харчування;
- наявність продуктів, які містять глютен та повинні бути виключені із харчування у разі підтвердження діагнозу целіакія та/або алергія на глютен;
- ротацію готових страв у примірному чотиритижневому сезонному меню;
- відповідність нормам споживання основних груп харчових продуктів на сніданок/вечерю, обід та перекуси (другий сніданок/підвечірок);
- дотримання загальної маси порцій, зокрема таких груп харчових продуктів, як риба, птиця, свинина, телятина та яловичина;
- норми харчування щодо солі, цукру, какао та чаю.
Частоповторювані й незмінні дані вводяться один раз і зберігаються в довідниках, а використовуватися можуть при створенні будь-яких документів. Ось частковий перелік довідників, які використовуються в програмі:
- довідники продуктів з можливістю ведення в розрізі продовольчих груп;
- довідник страв (рецептури страв) в розрізі видів страв, з урахуванням потреб закладки (нетто/брутто) продуктів, видів кулінарної обробки продуктів та страви загалом, з автоматичним підрахунком нутрієнтів та калорійності страви, з описом технології приготування страви.
Модуль обліку харчування має пряму інтеграцію з підсистемою обліку ТМЦ, що дозволяє створювати документи прибуткування, переміщення й списання продуктів харчування та готової продукції, що дає змогу вести в електронному вигляді більшість форм із орієнтовного переліку документів з організації харчування, а саме:
- Журнал щоденного обліку здобувачів освіти/дітей, які харчуються;
- Примірне одно-/дво-/чотиритижневе сезонне меню;
- Щоденне меню (меню для споживачів);
- Меню-розклад;
- Технологічна документація на страви та вироби;
- Журнал обліку виконання норм харчування.
Більш детально ознайомитися з функціоналом модуля можна в «Інструкції користувача з обліку операцій харчування».
Програмний комплекс «Дебет Плюс» отримав експертний висновок за № 1231 від 1 квітня 2021 року, який підтверджує відповідність програми вимогам технічного захисту інформації згідно з затвердженим спільним наказом Адміністрації Держспецзв’язку та Держспоживстандарту України від 25.04.2007 р. № 75/91 та не підпадає під санкційні заборони (Указ Президента України № 133/2017 від 15 травня 2017 року вводить у дію рішення Ради Національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» та оновлено Указом Президента України від 21 червня 2018 року № 176/2018 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» 21 червня 2018 року ).
«Дебет Плюс» — це програмний продукт, розроблений в Україні і для України.