Новини

Воєнний стан: обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб

Указом Президента від 24.02.2022 № 64/2022 (далі – Указ № 64) в Україні запроваджено воєнний стан строком на 30 діб у зв’язку з військовою агресією рф на території України. Суть цього режиму полягає в наданні органам державної влади, місцевого самоврядування й військовому командуванню повноважень, необхідних для запобігання військовій загрозі. З цією метою зазначені органи наділяються тимчасовими можливостями щодо обмеження, зокрема, прав і законних інтересів юридичних осіб.
Важливо: в умовах воєнного стану господарська діяльність може тривати у звичайному режимі до одержання розпоряджень уповноважених органів влади.
Повний перелік можливих заходів визначено у ст. 8 Закону від 12.05.2015 № 389-VIII «Про правовий режим воєнного стану». Для юросіб з більшою імовірністю можуть вплинути в умовах воєнного стану права уповноважених органів:
  • використовувати потужності та трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю;
  • видавати накази (розпорядження) про відсторонення від роботи керівників підприємств, установ та організацій без збереження заробітної плати за неналежне виконання ними обов’язків, визначених цим Законом, та накази (розпорядження) про призначення виконувачів обов’язків керівників зазначених підприємств, установ і організацій на час дії правового режиму воєнного стану;
  • у разі порушення вимог або невиконання заходів правового режиму воєнного стану вилучати у підприємств, установ і організацій усіх форм власності, окремих громадян електронне комунікаційне обладнання, телевізійну, відео- і аудіоапаратуру, комп’ютери, а також у разі потреби інші технічні засоби зв’язку;
  • примусово відчужувати майно, у тому числі те, що перебуває у приватній або комунальній власності, вилучати майно державних підприємств, державних господарських об’єднань для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку та видавати про це відповідні документи встановленого зразка.
 
Водночас, якщо попередньо не було відшкодовано вартість такого майна, надалі має бути здійснено повне відшкодування його вартості в порядку, визначеному законом.
Якщо після скасування правового режиму воєнного стану майно, що було примусово відчужене, збереглося, колишній власник або уповноважена ним особа має право вимагати повернення такого майна в судовому порядку. Також колишній власник примусово відчуженого майна може вимагати надання йому взамін іншого майна, якщо це можливо.

Джерело: uteka.ua