Новини

ЗМІНА СТРОКУ ОФОРМЛЕННЯ НЕВИТРЕБУВАНИХ ЗЕМЕЛЬНИХ ПАЇВ

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський повідомив, що строк оформлення невитребуваних земельних паїв планують продовжити до кінця воєнного стану і ще додатково на два роки.

Причиною такої відстрочки є певні обмеження функціоналу Державного земельного кадастру, які діють під час воєнного стану і створюють складнощі з оформленням паїв.    

Міністр повідомив, що вважає, що це питання потрібно закрити якомога швидше.

паї

Згідно з нинішнім законодавством, власники невитребуваних земельних часток (паїв) або їх спадкоємці повинні до 1 січня 2025 року оформити право власності на ці земельні ділянки. Громадяни, які цього не зроблять, будуть вважатися такими, що відмовились від одержання земельної ділянки. Безхазяйні землі передадуть у комунальну власність територіальної громади, де вони розташовані.

Заступник міністра агрополітики Денис Башлик уточнив, що для відстрочки кінцевої дати оформлення невитребуваних земельних паїв Верховна Рада має прийняти відповідний закон.

За словами Дениса Башлика, загальна площа невитребуваних паїв оцінюється в 400 тис. га. Кількість громадян, котрі не оформили земельні паї належним чином, оцінюється приблизно в 65 тисяч.

Також хочемо нагадати, що з 1 січня 2024 року набули чинності поправки до Земельного кодексу, згідно з якими право на купівлю орної землі отримали юридичні особи, а максимальна площа земельних ділянок, які можна продавати в одні руки, зросла в сто разів — від 100 до 10 тисяч гектарів.