Новини

ЦІКАВЕ: ДО ДНЯ АГРАРІЯ

Сільськогосподарська галузь для української держави завжди була однією їх пріоритетних сфер розвитку як зовнішньої, так і внутрішньої економіки країни. Українські поля багаті на чорноземи та родючі землі. Наша країна обдарована ідеальними умовами для створення якісного продукту. Сьогодні кожен п'ятий українець працює в агросекторі.

Традиційно в третю неділю листопада (цьогоріч 19 числа) святкують День працівників сільського господарства або День аграрія. Його було засновано в 1993 році за указом президента Леоніда Кравчука.

Відзначають його всі ті, хто має будь-яке відношення до сільського господарства і промисловості: співробітники підприємств з переробки сільськогосподарської сировини, харчової промисловості, заготівельних, водногосподарських і обслуговуючих підприємств і організацій агропромислового комплексу. У цей день компанії влаштовують ярмарки, семінари та конференції, на яких обмінюються досвідом або представляють свої досягнення. Також великі підприємства нагороджують кращих працівників за неоціненний внесок у розвиток галузі.

З нагоди святкування професійного дня аграріїв давайте пригадаємо цікаві факти про галузь сільського господарства, а, можливо, деякі з них будуть для вас відкриті вперше.

Історія

Перші вісім культур, які почали вирощуватися людьми, називаються «культурами-засновниками» і включають льон, нут, просо, сочевицю, горох, ячмінь, пшеницю і жито.

зерно

Незабаром після того, як почали практикувати сільське господарство, на Близькому Сході були винайдені плуги. Перший плуг називався ард і був зроблений з загострених гілок дерев.

Перші зрошувальні системи були побудовані в Месопотамії та включали канали довжиною понад кілометр і шириною до трьох метрів.

Араби створили вітряк в 644 році, який дозволяв качати воду для зрошення сільськогосподарських культур.

У всьому світі вирощують понад 6000 видів яблук. У Китаї вирощують більше яблук, ніж в будь-якій іншій країні.

Перші колісні трактори з паровими двигунами з'явилися в Англії і Франції 1830 року, і вони як правило, застосовувалися для транспортування вантажів у військовій справі. 

 

 

Рослинництво та тваринництво сьогодні

Плодова культура номер один в світі - банани. Банани вирощують більш ніж в 100 країнах світу.

Соєва олія є важливим інгредієнтом у виготовленні олівців. Соєві олівці ковзають плавніше і не розшаровуються. Кольори, виготовлені з використанням соєвої олії, яскраві та менш токсичні для дітей і повністю біологічно розкладаються.

В «Одіссеї» Гомера є згадка про ячмінь.

Батьківщиною пшениці вважається Вірменія.

Косметична пудра найчастіше виготовляється з зерен рису.

Рис

Соняшникова олія була допущена священнослужителями до вживання під час церковного посту тому її народна назва - пісна олія.

Традиція обсипати молодят рисовими зернами зародилася в країнах Азії, де достаток рису є одним з ознак багатства.

 

Близько 3,5 відер з зернами свіжо зібраної цукрової кукурудзи буде достатньо, щоб підсолодити 400 банок кока-коли. Проте, вже через 6 годин після зриву, кукурудза втратить половину цього цукру.

кукурдза

До нас, у Європу, насіння кукурудзи привіз сам Христофор Колумб.

Рис вперше потрапив в Європу після східних походів Олександра Македонського.

 

Наукова назва соняшнику Helianthus annuus - з латинського квітка сонця. З наукової точки зору насіння насправді не є насінням, вони належать до класу сім'янок - їстівні плоди квітів у вигляді насіння, де плід всередині не прилипає до зовнішнього покриття.

сонях

Найдорожчим м'ясом у світі вважається мармурове м'ясо, що отримується з корів Вагіу. Зустріти їх можна лише в Японії, неподалік від містечка Кобе, де до них ставляться дуже шанобливо. Тут тварин годують найкращими травами, обтирають саке та навіть пригощають пивом.

Свині-мами співають своїм дитинчатам під час годування. Новонароджені поросята вчаться бігти на голос мами, а самі свині постійно спілкуються між собою. Вони вміють видавати понад 20 різних звуків, які варіюються від вираження голоду до шлюбних криків.

поросята

Коні люблять каву.

У багатьох народів задовго до появи грошей виплати обчислювалися в коровах.

корова

В Індонезії можна зустріти дуже рідкісний вид курей під назвою Ayam Cemani. Він відрізняється особливим забарвленням — пір’я, дзьоб, шкіра і навіть внутрішні органи мають чорний колір. Птах цієї породи може коштувати до 2,5 тисяч доларів!

У овець прямокутні зіниці, що у природі зустрічається досить рідко. Такі ж зіниці мають кози, мангусти і восьминоги.

вівці

Україна

В Україні вирощується в 7 разів більше зерна, ніж кави у всьому світі. Україна входить до трійки світових лідерів з виробництва ячменю, є одним з найбільших виробників цукрових буряків, а також входить до сімки світових лідерів по виробництву цукру, рослинної олії, свинини та картоплі.

За останні 20 років урожайність кукурудзи в Україні зросла більш ніж на 50%. Щоб помістити весь урожай кукурудзи, вирощеної в Україні за один рік, знадобиться 43 олімпійських стадіонів, або ж потяг довжиною 3700 км (дорівнює відстані від Києва до Мадриду).

Україна виробляє соняшникової олії більше, ніж весь світ – оливкової: українською соняшниковою олією можна заповнити 1852 басейнів для плавання.

Перший вулик був винайдений на Україні в 1814 році Петром Прокоповичем. Україна в останні роки впевнено зберігає своє місце у трійці світових лідерів з виробництва меду, випереджаючи країни Європи за обсягами виробництва меду в кілька разів. До того ж, Україна займає перше місце в світі по виробництву меду на душу населення (1,5 кг).

мед

Площа запасів українського чорнозему дорівнює площі Великобританії. На території України зосереджено 1/4 всіх запасів чорнозему на планеті. Чорноземи при правильній обробці дають найбільшу кількість врожаю. Тому під час Другої світової війни німці навіть вивозили чорнозем потягами.

земля

Середньостатистичний українець за рік з'їдає близько 150 кг картоплі.

Земельний фонд п'яти українських аграрних компаній дорівнює площі невеликої країни. П'ять найбільших агрохолдингів (UkrLandFarming, NCH, «Кернел Груп», «Миронівський хлібопродукт» і «Українські аграрні інвестиції») розпоряджається земельним фондом, що можна порівняти з площею Словенії, а це – 20 273 км2. Також на полях українських аграріїв могли б поміститися два Кіпру або півтори Чорногорії.

Не дивлячись на репутацію салоїда, середньостатистичний українець споживає всього 18 кг свинини на рік. А це в три рази менше, ніж середньостатистичний німець.

 

сало